RL-190, teljes kiőrlés... Rozskenyér vagy rozsos kenyér? Mi is a különbség?...Hogyan használjam? Benned is sok a bizonytalanság? Íme a válaszok!

A liszt kódjában az RL a rozslisztet jelöli. A különbség a rozs, illetve a rozsos kenyér között pedig a felhasznált rozsliszt mennyiségében rejlik. Ha 40% fölött van, akkor beszélünk rozskenyérről, míg 15-40% között rozsos kenyérről.

Miért is jó a rozs? Miért válaszd a teljes kiőrlésű változatot?

rozs – főleg a teljes kiőrlésű rozsliszt – élelmi rost tartalma jótékony hatással van szervezetünk működésére. KalciumB1-vitamin, E-vitaminvasmangánkáliummagnéziumkalciumfoszfor és niacin tartalma is igen magas. A teljes kiőrlés miatt nem csak a rozsszem belsejében, hanem a héjában és a csírájában található tápanyagok is hasznosulni tudnak.

Alacsony sikértartalma miatt nem célszerű tisztán rozslisztből kenyeret készíteni! A tökéletes eredményért maximum 50-50%-ban keverd más lisztekkel!

Keményítője eltér a búzaliszt keményítőjétől, a vizet jobban képes magába zárni, így a rozskenyér hosszabb ideig friss marad!

Forgalmazó: BIOPONT KFT.